Geachte nieuwsbrieflezer, De nieuwsbrief september is uit. Met in deze uitgave weer diverse actuele onderwerpen. Wilt u meer informatie, neem dan gerust contact op met ons kantoor of maak gebruik van de links onder aan de betreffende artikelen. Wij nemen dan snel contact met u op. Met vriendelijke groet, de Kerf & van Sprang Notarissen Het vergeten testamentIn 2021 heeft de Rechtbank Den Haag een uitspraak gedaan over de uitleg van een door erflater in 1990 opgesteld testament. In dat testament had erflater, toen pas gescheiden en ongehuwd, zijn nog minderjarige kinderen tot zijn erfgenamen benoemd. Erflater had nooit iemand verteld dat hij een testament had. Erflater was ten tijde van zijn overlijden met een andere partner geregistreerd als partner.
Bezint eer gij zich hoofdelijk verbindtHet komt nogal eens voor dat een huiseigenaar een (nieuwe) relatie aangaat waarbij de partner zich bij de gemeente inschrijft op het adres van de huiseigenaar. Als er sprake is van een lopende hypotheek dan is de partner niet aansprakelijk voor het betalen va rente en aflossing. Mocht de relatie onverhoopt misgaan dan komt de partner er zonder financiële kleerscheuren van af.
Na aflossing hypotheek de inschrijving laten royerenIn de praktijk doen zich zeer regelmatig situaties voor waarbij een verkoper van een woning aangeeft dat de te verkopen woning hypotheekvrij is. Als vervolgens bij het kadaster de gegevens van de woning worden opgevraagd blijkt de woning in veel gevallen nog belast te zijn met een recht van hypotheek. De hypothecaire inschrijving in het kadaster staat namelijk los van het feit of er nog een onderliggende schuld is.
Mogelijkheid voor beëindigen taken door aangewezen executeurOm alles na uw overlijden zo goed mogelijk voor uw nabestaanden te regelen kunt u een testament opstellen. Daarin kunt u bepalen wie uw erfgenamen zijn, wie wat krijgt, maar ook kunt u iemand aanstellen die de afwikkeling van de nalatenschap gaat regelen als u er niet meer bent: de executeur. Deze persoon zorgt ervoor dat uw wensen worden uitgevoerd en nageleefd als u er niet meer bent. De verdeling van een nalatenschap kan immers leiden tot ruzie tussen de erfgenamen. De executeur is dan de door u aangewezen persoon die het toezicht heeft en ervoor zorgt dat uw wensen worden nageleefd.
|
|||||
Koopappartement? Let op reservefonds VVEEen groot deel van het aanbod op de woningmarkt bestaat uit appartementen. Een appartementsrecht is de juridische benaming voor een onderdeel van een gebouw dat kadastraal gesplitst is in verschillende eenheden. Het splitsen in appartementsrechten is nodig als er sprake is van koopwoningen die boven/onder elkaar liggen. In de wet staat namelijk dat de eigenaar van een perceel grond automatisch eigenaar is van alles wat op of in die grond gebouwd is, de juridische term hiervoor is natrekking.
Kleinkinderen laten erven kan erfbelasting besparenAls u kinderen en kleinkinderen hebt, zullen normaal gesproken de kleinkinderen pas iets van u erven als een kind vóór u zou overlijden. Dan komen namelijk de kleinkinderen voor uw overleden kind in de plaats. U kunt er ook voor kiezen om de kleinkinderen naast de kinderen een bedrag te laten erven. Hier kunnen verschillende motieven voor zijn. Allereerst vinden mensen het vaak een mooie gedachte dat ook de kleinkinderen iets van hen krijgen, zeker als de kleinkinderen in een levensfase zitten dat ze het geld goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor een studie of aankoop van een woning. Wat veel mensen echter niet weten is dat er ook best veel erfbelasting kan worden bespaard door de kleinkinderen mee te laten erven.
|
Huwelijks voorwaarden geen invloed op vererving, wel op erfbelastingMaakt het iets uit wanneer u gehuwd bent onder het maken van huwelijkse voorwaarden of in de wettelijke gemeenschap van goederen als de eerste echtgenoot komt te overlijden met achterlating van echtgenoot en kinderen? Of u nou wel of geen huwelijkse voorwaarden heeft gemaakt, maakt niets uit voor de vererving van de nalatenschap.
Erfdienstbaarheden geven soms forse problemenErfdienstbaarheden blijken in de praktijk vaak problemen tussen buren op te leveren. U hoeft maar naar een aflevering van de Rijdende Rechter te kijken voor al dan niet hilarische voorbeelden. Onlangs speelde weer een dergelijk probleem waarover de rechter zich moest uitspreken. Iemand kocht in 2015 een woning waarop (op het perceel) ruim 25 jaar eerder een erfdienstbaarheid was gevestigd ten behoeve van het perceel van de buurman. De nieuwe eigenaar stelde bij de rechter dat de erfdienstbaarheid door vermenging teniet is gegaan omdat de eigendom van beide percelen - het heersende en het dienende erf - al dertien jaar eigendom van dezelfde eigenaar was.
|
|