CPO als alternatief voor nieuwbouwwoning

Door het achterblijven van het bouwvolume aan nieuwbouwwoningen door onder andere de stikstof- en corona perikelen lijken de prijzen van nieuwe woningen die wel worden aangeboden de pan uit te rijzen. Bij nagenoeg ieder nieuwbouwproject zijn er meer potentiële kopers dan dat er woningen beschikbaar zijn. Kopen in een nieuwbouwproject via een ontwikkelaar of bouwbedrijf is de gangbare route, maar er is meer onder de nieuwbouwzon.

Wist u dat u samen met andere particulieren uw eigen nieuwbouwproject kunt realiseren? In vaktermen heet dit Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). U gaat dan samen met een groep gelijkgestemden die ook een betaalbare nieuwbouwwoning willen bouwen aan de slag. Door veel werk zelf te doen, zoals administratie en zelf handen uit de mouwen te steken kunt u veel geld besparen en zelf bepalen hoe uw toekomstige woonomgeving er uit komt te zien.

Iedere CPO begint met een geschikte locatie die hiervoor beschikbaar is gesteld door bijvoorbeeld de gemeente, een corporatie, een particulier of een door u zelf gevonden locatie. U richt vervolgens samen met uw toekomstige buurtgenoten bij de notaris een vereniging op die optreedt als opdrachtgever om een nieuwbouwproject te starten. De deelnemers aan de CPO kiezen samen de partners voor het realiseren van het project zoals de architect, de aannemer en de notaris. Het is niet raadzaam om zelf het wiel te gaan uitvinden om uw CPO te laten rollen. Beter is het om een zelfbouwadviseur in de arm te nemen die u van begin tot eind helpt bij het realiseren van uw droomhuis en droomwijk. Er bestaan bureaus met ervaring als zelfbouwadviseur, zij hebben de draaiboeken al klaar liggen.

Het is van belang dat uw bouwgroep vooraf afspraken maakt met de gemeente over wat mogelijk is op de door u gekozen locatie. Deze afspraken kunnen bijvoorbeeld gaan over vormgeving, gebruik van ruimte of kosten. Dit geldt ook voor de onderlinge afspraken binnen uw bouwgroep, maak vooraf afspraken over zaken als budget, tijd en woonwensen.
Een van de grote voordelen van een CPO is het te behalen schaalvoordeel. Door samen te werken met een groep mensen kunt u besparen op kosten door bijvoorbeeld bouwmaterialen zoals dakpannen, bakstenen of cement, keukens, badkamers en dergelijke samen groot in te kopen. Daarnaast wordt het risico als er onverhoopt iets mis gaat beperkt aangezien de vereniging de risicodrager is.
Naast deze voordelen is er nog een ander financieel voordeel. Een groot aantal provincies in Nederland geven subsidies voor CPO-projecten. Raadpleeg de websites van de deelnemende gemeenten voor de voorwaarden. Met CPO is het dus mogelijk om betaalbaar en veilig uw droomhuis te realiseren naar uw wensen. Bovendien kunt u in overleg uw eigen buurt inrichten.

Op het internet is veel informatie over de CPO te vinden, besluit u een CPO op te starten of aan te haken op een al lopende CPO, neem dan gerust contact met ons op voor de bijkomende notariële werkzaamheden. Wij staan u vervolgens met raad en daad bij.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie